Een gewoon zwembad of een zwemvijver?

Een gewoon zwembad of een zwemvijver?

De klanten voor voor deze twee verschillende type zwembaden zijn meestal wel uitgesproken.

Vooral als je ging voor een zwemvijver dat is dat waarschijnlijk geen toeval en zoek je juist de natuurlijke uitstraling en natuurlijke waterzuivering.

Maar als je op zoek gaat naar een zwembad in de tuin kan het zijn dat je helemaal niets weet van het bestaan van een ‘zwemvijver’. Als je aan het zoeken bent naar ‘zwembad in de tuin’ dan komt dit in de periferie wel eens voorbij. En misschien ben je wel nieuwsgierig, wat is dat dan… en zo beland je dan op een pagina welke gaat over zwemvijvers.

Maar wat dan? Zo’n zwemvijver heeft zijn voordelen, en de verleiding is dan groot om daarvoor te gaan. Maar je was in eerste instantie op zoek naar een ‘gewoon’ zwembad. Zo'n strakke bak met sprankelend helder water. lastig! Wat gaat het worden?

Een zwembad en een zwemvijver lijken in eerste instantie het zelfde, een grote bak water met wat pompen. Maar niets is minder waar. De verschillen kunnen niet groter zijn.

Om wat meer inzichtelijk te maken zal ik hier wat generaliseren. Een ‘gewoon’ zwembad bestaat niet, er zijn voor een traditioneel zwembad al heel veel manieren om deze te realiseren. Maar in deze context ga ik bij een ‘gewoon’ zwembad uit van een polyester bak met een pomp en een zandfilter. De waterkwaliteit wordt geregeld met chemicaliën en/of zout.

Als je kijkt naar een gewoon zwembad dan is de opzet vrij traditioneel. Een bak, wat leidingen, een pomp die het water door het filter haalt en een voorziening die chemicaliën aan het water toe voegt en zorgt dat het bad schoon blijft; geen algengroei en filtering van bacteriën. Of je doet dit laatste 'met de hand'.

Bij een zwemvijver is het uitgangspunt een meer natuur- verantwoorde manier van bouw. Er wordt gewerkt met betonbouw of vijverfolie. De zuivering van water gebeurd op een natuurlijke manier; met planten en specifieke stenen.

Plastic zwembad / polyester

Het verschil zit ‘m vooral in de plastic kuip bij een traditioneel zwembad. Als het plastic eenmaal een zwembad is, dan kan dat materiaal (glasvezel en kunsthars) niet meer her- gebruikt worden. Da’s best veel materiaal waar je dan niets meer mee kan. Daarbij komt dat het water schoon gehouden wordt met chemicaliën. Los van de lozing als je het bad opnieuw vult, merk je ook dat er chemicaliën in zitten in de vorm van chloor of zout. Als je dat optimaal hebt ingeregeld dan merkt je daar weinig van, maar toch. Zo’n mooi strak bad ziet er dan wel weer prachtig uit en nodigt ook uit om erin te springen. Als je de regeling van de chemicaliën hebt geautomatiseerd dan heb je daar ook weinig mee te doen.

Voordelen:

  • Goedkoper
  • Weinig water- onderhoud (mits geautomatiseerd)
  • Gaat lang mee
  • Aanzicht

Nadelen

  • Ervaring zout /chloor
  • Milieubelasting

Zwemvijver

Daarnaast dan de zwemvijver. Als deze uit vijverplastic bestaat dan is het afval van de bak dus plastic. Dat is ook niet super- milieuvriendelijk maar de methodes om dat te verwerken en/of her-gebruiken zijn veel beter. Ook als je beton toepast zijn er mogelijkheden om het afval te her- gebruiken. Het water zuiver houden is bij een zwemvijver een heel ander verhaal. Bij een zwemvijver komt een tweede waterbak waar dan waterplanten ingezet worden. Water wordt gerouleerd tussen het zwem- gedeelte en het planten- gedeelte. Heel belangrijk is dat deze twee waterbakken goed op elkaar ‘afgestemd’ worden. Het filter- gedeelte moet voldoende kunnen filteren. Dat is afhankelijk van de grootte van het zwem- gedeelte en de mate van gebruik.

Het filter- gedeelte moet ook, als een tuin, bijgehouden worden. Als een ‘gewone’ tuin zal dit gedeelte ook onderhouden moeten worden.

Voordelen:

  • De ervaring van het natuurlijke water
  • Onderhoudsarm (mits goed opgezet)
  • Natuurlijk aanzicht

Nadelen:

  • Totale opzet is groter (meer m2 oppervlak) want tweede bak noding
  • "Tuinieren" van de planten

Wat bewust niet bij deze voor- en nadelen staat is het water, bij een traditioneel zwembad is het water helder (mits goed ingeregeld). Bij een zwemvijver kan het water onder sommige omstandigheden niet helemaal helder overkomen. Miscchien wat groenig of lichtjes bruin. Deze verschillen horen bij een gewoon zwembad of zwemvijver maar kunnen ook heel erg horen bij wat je mooi vindt. Misschien vindt je het extreem heldere water wel erg onnatuurlijk en niet mooi. Het water met een tintje in een zwemvijver kan dan ook weer bijdragen aan een natuurlijke look- en ervaring. Alsof de vijver er altijd al was. Dit is dus heel erg afhankelijk van 'wat vindt je mooi'.